2013. január 21., hétfő

Iskolakert Staféta indul tavasszal a REGINA-Kertben

2012 márciusában a SZIE- Környezet és Tájgazdálkodási Intézet és a REGINA Alapítvány összefogásával elindult a Térségi Iskolakert Program. A program keretében a REGINA Kertben kialakítottunk egy tanulókertet, ahol a tavaszi félévben meghirdetettünk egy kísérleti kertbarát szakkört. A szakkör sikerén fellelkesülve, annak tapasztalataira alapozva, kidolgoztuk az Iskolakert Staféta programot, melyre támogatást nyertünk az MNVH Projektötlet pályázatán.

Az Iskolakert Staféta keretében szeretnénk tágabb körben elérhetővé tenni a kerti élményeket a térség iskolás gyerekei számára, egy-egy kerti projektnapra meghívva a Gödöllő városi és környékbeli iskolák osztályait. A kert ökológiai szemléletű művelése során az iskolások tevékenyen bekapcsolódhatnak az általuk kiválasztott napokon éppen aktuális kerti munkákba, hétről-hétre átadva egymásnak a kert gondozásának staféta botját. Az adott kerti pillanatot elhelyezzük a kert egészének éves körforgásában, és az éppen aktuális témáról sok érdekességet tudhatunk meg a napok lebonyolításába bevont szakavatott segítőinktől. A stafétában résztvevő osztályok a tavaszi félév végén egy közös, játékos betakarítási ünnepen és főzőcskézésen vesznek majd részt, ahol felhasználhatják a félév során szerzett kerti tapasztalataikat.

A projekt 3 hónapja alatt heti rendszerességgel (11 esemény), csütörtökönként délután 2 órától nyitva lesz a REGINA Kert kapuja, és az alábbi meghirdetett témákba kapcsolódhatnak be az előre bejelentkezett iskolás csoportok:

• 2013 március 7. A talaj tulajdonságai, élet a talajban
• 2013 március 14. A komposztálás jelentősége és a komposzt felhasználása
• 2013 március 21. A kert növényei, a veteményes kialakításának szempontjai
• 2013 április 4. Gyümölcsfák meséi - faismeret, teendők a fák körül
• 2013 április 11. Tájfajták és jelentőségük - palántázás elvitelre is
• 2013 április 18. Fűszer és gyógynövény séta - játékos ismerkedéssel
• 2013 április 25. A növények ápolása és szelíd védelme
• 2013 május 2. Segítőtársaink a kertben: hasznos rovarok és egyéb állatok
• 2013 május 9. Gyomismeret, avagy miről árulkodnak a gyomok
• 2013 május 16. Gazdálkodás a kert erőforrásaival - esővíz,napenergia
• 2013 május 23. Közös betakarítási záróünnep játékos kertismereti vetélkedőkkel

Az Iskolakert Staféta program célja, hogy tágabb körben is felhívja a figyelmet az iskolakerti élmények szemléletmód formáló jelentőségére, a gyerekek elméleti tudásának kiegészítésében nyújtott segítségére. A REGINA Kertben kialakított ökológiai élő kertrendszer megismerése előkészítő lépése lehet a saját iskolakertek elindításának, amiben szívesen nyújtunk továbbra is segítséget minden hozzánk fordulónak.
Jelentkezni lehet 2013. február 15-ig a http://doodle.com/tw4a5md2bc84247k címen kialakított táblázatban az iskola nevének és a résztvevő osztály évfolyamának feltüntetésével.

Várjuk a lelkes résztvevőket az Iskolakert Staféta sikeres és izgalmas megvalósításához!

További információk:
Mátyás Izolda/SZIE-KTI - matyas.izolda@kti.szie.hu,
Milánkovics Kinga/ REGINA Alapítvány – mkinga@godolloregio.hu