2012. szeptember 23., vasárnap

Hogy unokáink is láthassák!

Beszámoló a 2012 augusztus 29 –i  REGINA Kerti szemző napról
Régi gyümölcsfajták beazonosítása a Röges háton, a szemzés eljárásainak gyakorlása

A 2012 tavasszal  induló  Kertbarát szakkörön  telepített vadalma és vadkörte magoncok szerencsésen túlélték a „beköltözést” a REGINA Kertbe és a száraz, meleg nyarat is ami azután következett. Néhány kis fa már annyira megerősödött, hogy augusztus végére készen állt a nemes szemek fogadására öreg Röges-háti szomszédjairól. Ennek megünneplésére közösségi  tanulás keretében hirdettük meg a szemző napunkat augusztus 29-re, amire széleskörű érdeklődés mutatkozott.
 
A közös kerti napunkat egy bemelegítő beszélgető körrel indítottuk, ahol szó volt a Kárpát-medencei Gyümölcsész Hálózatról, annak laza informális működési formájáról, céljairól (Török Ádám a  korábban működő  Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatalából), a gyümölcs tájfajták megőrzésébe bevont egyházi kertekről, mint hosszú távon is biztos alapot nyújtó terekről (Dr. Sipka Julianna, a Naphimnusz Alapítványtól) a REGINA Kertben elkezdett tanulókerti munkáról, ahol a gyerekek és a család, mint közösség bevonása van  a fókuszpontban (Milánkovics Kinga, REGINA Alapítvány és Mátyás Izolda, SZIE– Környezet és Tájgazdálkodási Intézet). A beszélgetés során elhangzott, hogy a 24 órájában járunk a régi tájfajtáink felkutatásának és átmentésének missziójában. A tájfajtákban rejlő sokszínűség - és ezáltal sokféle helyzethez való alkalmazkodási képességük  - nagy potenciállal bír az átalakuló klimatikus viszonyok között, megmentésük  ezért nemcsak a gyűjtők szenvedélye, hanem a jövő nemzedékek biztonságos élelmezésének kulcsa is. A beszélgetést követően Sára János gyümölcsész mester nyomában, aki a közös napunk szakmai vezetőjeként volt jelen, kisétáltunk a Röges-háti öreg gyümölcsös kertekbe. A kertek tulajdonosaival már előzetesen felvettük a kapcsolatot, nagyon szívesen felajánlották „genetikai kincseiket” a REGINA Kertben folyó átmentési munkához.  A Röges-hát  a közeljövőben várhatóan a beépítésre kijelölt területek közé fog sorolódni,  ami jelentősen megváltoztatja majd jelenlegi használatát és növényzetét, ezért is fontos, hogy a kertekben jelenleg még megmaradt, mindent túlélt gyümölcsfákat biztonságos közegbe átmentsük.


A séta során Sára János mesélt az egyes fajtákról, a helyben talált gyümölcsfák állapotából következtettünk arra, hogy extenzív kezelés mellett is igen jól érezték magukat az adott körülmények között, mert bőven teremtek, egészségesek voltak. Megtanultuk, hogyan kell kiválasztani a szemzésre alkalmas ágakat, és be is gyűjtöttük őket a következő napirendi ponthoz, magához a szemzési művelethez.
A szemzést először mindenki egy ehhez vágott eperfa ágon gyakorolta, hogy a mozdulatot biztonságosan elsajátítsa, majd eztán választottuk ki a kertben a már kellően megerősödött kisfákat, és végeztük el a szemzést élesben is. A fákat a következő hetekben naponta-kétnaponta kell majd locsolni, hogy a fokozott nedvkeringés biztosítsa a szem összeforradását az alannyal, ami két hét alatt el is dől, de csak a jövő tavasszal látjuk majd ennek visszaigazolását a szemből kifejlődő új ágacskában.   

Köszönet mindenkinek a lelkesedésért és a részvételért, Sára Jánosnak a tanításért, és remélhetőleg sok kiskertben lecsapódnak majd a nap során tanultak!
Szerző: Mátyás Izolda             Képek: Milánkovics Kinga, Szabadkai Andrea, Bellus Károly