2012. augusztus 4., szombat

Látogatás Sára János péceli fajtagyűjteményes kertjében és Bodonyi Nóra rovarparadicsomában

A REGINA-Kert soron következő nyári eseménye ezúttal nem helyben zajlott, a Röges utcában: július közepén, vakációs hangulatban, gyerekeink kíséretében, ellátogattunk Sára János gyümölcsész mester péceli gyűjteményes kertjébe, ahol rengeteg gyümölcstájfajtát nézhettünk és kóstolhattunk meg.

János-mester kertje igazi erdőkertként üzemel és őrzi almáink, körtéink, dióink és még számos gyümölcsünk sokszínűségét, ami valódi missziós tevékenység részéről. Séta közben megismertük a kert kialakulásának és jó néhány tájfajta begyűjtésének történetét, a fajták gyönyörű neveit, színeit és formáit: Mária Valéria körte, Bundás körte, Nagyhódosi nyakas körte, Citrom körte, Erdélyi Pónyik alma, Szentiváni alma és szilva, Bolgár som, és még sok egyéb más. Megtudtuk az erdei fák és cserjék elegyítésének szempontjait a gyümölcsösben, a kert három szintjének egymáshoz való viszonyát.

Gyűjthettünk a francia és az angol tárkonyokból, kezelhettünk metszési felületet, összeszedtük a hullott gyümölcsöt és a gyerekek megetethették vele János lovát, a Sóhajt, aki a kert állandó lakója.  János a kerti séta után házi birsszörppel és zölddió kompóttal is megkínálta a társaságot a háza teraszán.  Hálásak vagyunk az egész délelőttért!


Délután a kerttúra Bodonyi Nóra máriabesnyői rovarbarát kertjében folytatódott. Bár néhány hete elverte a jég az egész kertet, azóta szépen helyreállt a legtöbb növény, mozgósítva odafigyelő és kíméletes gondozásukból fakadó belső tartalékaikat is. Nóra is elmesélte a kert kialakításának lépéseit, a lépések időzítésének logikai sorrendjét, az egyes kerti elemek (üvegház, fóliasátor) alkalmazási területét. Faggattuk továbbá a másodvetések megválasztásáról, időzítéséről, és néhány kikelt másodvetést már meg is nézhettünk a kertben.

Nóra kertje igazi rovar paradicsom, ami a tudatos növénycsoportosítások eredménye. Egy talpalatnyi fedetlen földterületet sem találtunk a kertben, mindenhol valakit tápláló – embert vagy állatot – növények díszlettek: különleges zöldség tájfajták, a többi növényt segítő gyógynövények, és szemet gyönyörködtető dísznövények tarka foltjai. A házigazda kísérletező kedvét mutatta az a sok különleges növény, melynek magjait növénykiállításokon gyűjtötte vagy levelezés útján kapta mindenféle tájakról, még Szingapúrból és Taiwanból is.   
Külön köszönet a nagymama receptje alapján készült sós puffancsért, ami szintén osztatlan sikert aratott!
A júliusi kert-túránkat igazán élményekben gazdagon zártuk, és sikerén fellelkesülve újabb csodakertek felderítését és meglátogatását tervezzük majd ősszel!
Szöveg és képek: MIz