2012. június 11., hétfő

Komposztálás

A kemény dió… Két éve kezdtük el az Aranyvessző elnevezésű közösségi komposztálási projektet. Ezt is úgy kezdtük, hogy nincs rá pénzünk, sem időnk, nem sokat hirdettük, nem sokat szerveztük. Idén viszont már 4 háztól is érkezik hozzánk kerti hulladék, aminek most tavasszal jó részét mulcsozásra használjuk az új és a fiatal gyümölcsfák körül.

Az ágkupacról kép (2010)
Van egy nagy nehézségünk, hogy még a 2 évvel ezelőtti nagy tisztítás során kijött ágakat nem tudtuk annó felszecskázni, és egy hatalmas kupacba raktuk őket. Mostanáig azt várjuk, hogy majd összeesik és elkezd komposztálódni. Ez történt ugyanis egy korábbi, még az előző tulajdonosok által készített másik ághalommal is (kb. 6-7 év alatt), úgyhogy ha van elég hely akkor ez is jó lehet, gazdag benne az élővilág és pl. itt nőtt ki sok új magonc, diófa és hasznos növény, plusz az évek alatt csak a nagyobb ágak maradtak meg (a többi már elbomlott), ezek a nagyobb, száraz ágak viszont tökéletesek sütögetéshez tűzifának. Csakhogy a mi ághegyünk pont rossz helyen van, és a profi komposztban gondolkozók nem is tekintik komposztnak. Meg a helyre is szükség lenne, és alatta azért már biztos egész jó a talaj a többihez képest.
Elkezdtük a komposztálást és az ágkupac részben összeesett
Évek óta próbáltunk egy szecskázóhoz jutni, és végre idén tavasszal sikerült is. Ha az a célunk, hogy ilyen viszonylag kis területen mint a miénk erdőkertet, pontosabban sok fával dolgozó ehető kertet csináljunk, akkor azzal nagyon sok ághulladék keletkezik. Ezek feldolgozását jelenleg másképpen nem tudjuk elképzelni mint az ágkupacos sokéves, vagy a felszecskázott komposztálós módszerrel. És igen! A szecskázó szuper, sajnos nem tudtuk szponzorációval beszerezni és értékesíteni a reklámozást, de a BOSCH AXT 25 TC szerkezet csodás!

A kész szecska és új komposzt halom
A szecskázott kupac nem a legjobb helyen van, nagyon napos, de alatta a talaj nagyon életért kiált, ezért tettük ide, meg azért mert közel van az ágkupachoz. A kertben még másik 3-4 helyen is vannak ilyen kis komposzt kupacok. A klasszikusok talán nem is hívnák komposztnak, mi annak tekintjük. Ezek azok a helyek amiket a későbbi aktívabb talajélet kiinduló pontjainak tekintünk, ezeket nem akarjuk szétbontani ha megérnek, hanem maximum beforgatni a talajba ott ahol vannak.
Az egyik kis komposzt halom egy árnyas helyen
A kis kupacok előnye még, hogy a kertben teljesen szétszórva vannak, közel ahhoz a helyhez ahol keletkeztek mivel fontos, hogy ne kelljen sokat cipekedni. Egyelőre nagyon meg vagyunk ezekkel a kis kupacokkal elégedve. Ha minden jól megy, akkor a következő lépések egyikeként újra megszórólapozzuk a környéket és biztatjuk a rögesieket, hogy ha van elszállíttatni szándékozott kerti nyesedékük azt hozzák át a reginakertbe.

A szecskázós fotón az Iskolakert Projekt keretében a Török Ignác Gimnázium diákjaival dolgoztunk együtt és épp a friss szerzemény munkáját csodáljuk közösen.