2012. május 25., péntek

A kezdetek (társadalmi környezet)

A reginakert elsősorban az elfoglalt családok számára kíván mintaként szolgálni. Jómagam a civil aktivitást a zöld mozgalomban kezdtem, éveken át tanultam Matthew Hayes-től a Nyitott Kert Alapítvány önkénteseként (1998-2003) és egy nyáron át Babaton laktam a Nyitott Kertben.

Gyerekeim születésével, a fizetős munkáimmal és a háztartási ingyenmunkával leterhelten azonban arra döbbentem rá, hogy egy család környezeti fenntarthatósági törekvései a háztartást vezetők számára nagyon sok többlet munkát jelentenek, (amiről tudjuk, hogy még manapság is főképp a nők vállát nyomja) és hogy ezt nem tudtam már bevállalni. Ezt láttam a környezetemben lévő több más családnál is. Azt tapasztalom és úgy gondolom, hogy a környezeti fenntarthatósági törekvések azon családok számára, akik nem elkötelezett környezetvédők nem feltétlenül követhetők abban a formában, ahogyan azt sokszor környezetvédőktől vagy profi biogazdáktól hallhatjuk.

A reginakert fejlesztésében legelsősorban a családi szintű társadalmi fenntarthatóságot tekintjük prioritásnak, tehát inkább vagyunk hajlandók a környezet, a termelékenység vagy az esztétikum rovására kompromisszumot kötni, ha az kevesebb idő és munka beruházást igényel a nő (vagy ha aktív a kiskerti élelmiszer termelésben akkor a férfi) számára. Mivel a reginakert működtetésének terhét elsősorban nők, anyák viselik, így a mi szempontunk szerint értékeljük a helyzeteket és hozunk döntéseket, azzal a céllal, hogy saját magunk és családjaink számára a lehető leginkább fenntartható megoldásokat kövessük.

A gyereket vállaló családok elfoglaltak, túlterheltek, az emberi erőforrás igények szempontjából sok esetben teljesen fenntarthatatlanok, amivel a válások magas száma például logikusan magyarázható lehet. A felelősen tevékenykedő nőktől, anyáktól nem elvárható, hogy a jelenleginél többet vállaljanak magukra. Olyan gazdálkodási, termelési alternatívákat keresünk, amelyek úgy kérnek tőlünk plusz munkát, hogy hozadékuk messze meghaladja a befektetett energiát akár a termelt élelmiszerek, akár az fizikai erősödésünk, akár a pihenésünk, akár az egészségünk, akár a családunk össz-jóléte formájában és lehetőség szerint kiváltja más munkánkat.

Hogy hogyan? Nem biztos válaszokat keresünk, hanem gyakorlati ötleteket, lehetőségeket, egy kipróbált palettát, amiből mindenki a kedve és lehetőségei szerint választhat. A kerti munka és ez a blog is sokkal inkább a folyamatról, a fejlődésről, mint a konkrét célok eléréséről szól.

Írjátok meg a tapasztalataitokat, nehézségeiteket, sikereiteket!