2013. május 29., szerda

Közös futással és rajzolással zártuk az Iskolakert Stafétát a Kastélyparkban



A május 23-i zárórendezvényünkre nagy erőbedobásokkal készültünk.
Időben szembesültünk vele, hogy a meghívott 10 iskolai osztály közel 300 gyerekét nem tudjuk fogadni a a REGINA kertben, és tágabb helyszínt kerestünk a rendezvény befogadásához. A Gödöllői Királyi Kastély fogadott be végül minket gyönyörű parkjába, ahova a 10 meghívott osztályból 8 el is jött az esősnek ígérkező idő ellenére.
 A zárónap apropóját az adta, hogy a közös munkának az eredményét közösen is fogyasszuk el. A hideg tavasz miatt ugyan még néhány hétre szüksége volt a legtöbb kerti zöldségnek a fogyasztható méret eléréséhez, de a salátánk már alkalmas volt a felkínálásra.
Pecze Dániel, Gödöllő város alpolgármestere köszöntötte elsőként a gyerekeket, majd röviden visszatekintettünk a kertben töltött közös napokra, kiemelve nemcsak azt, amit a gyerekeknek adott a kert, hanem azt is, amit a gyerekek és tanítóik adtak a kertnek és nekünk, a programsorozat szervezőinek. Minden osztálynak átadtunk egy tanúsító oklevelet az Iskolakert Stafétában való részvételéért, és a REGINA kertben zajló gyümölcsfajta mentő tevékenységére emlékeztetőül egy régi magyarországi almafajtákat tartalmazó memóriajátékot (Mosolygó alma memóriajáték – Kochné Klopfer Erzsébet gyönyörű gyümölcs festményeivel). Továbbá készítettünk egy összefoglaló kertfüzetet az egyes témanapok üzenetével, amit az Iskolakert Staféta lógót ábrázoló hűtőmágnessel egyetemben (a Fényfűrész Bt, egy helyi kisvállalkozó gravírozta falemezre nekünk) minden gyerek megkapott.
Az ajándékok kiosztása után következett egy össznépi futás, amit a gödöllői iskolakertek létrejöttéért ajánlottunk fel. A futást a helyi Török Ignác Gimnázium 9. osztályos önkéntesei biciklivel vezették fel. Ugyancsak az önkéntesek segítségére támaszkodtunk a futás után következő rajzos feladat lebonyolításában, ahol iskolakertet kellett terveznie az egyes osztályoknak a kiosztott nagyméretű csomagolópapírokra.

Gyönyörű kert-remekek születtek, a gyerekek bátran szabadjára engedték a fantáziájukat, és sok REGINA kertben látott motívum is megjelent a rajzokon. Akinek kedve volt, el is mesélhette, hogy milyen iskolakertet képzeltek el maguknak. Tervezzük, hogy a későbbiekben egy városi kiállítást is szervezünk majd a legszebb rajzokból. A feladatok után, utolsó napirendi pontként egy szabad piknik vette kezdetét: minden osztály elővette a magával hozott uzsonnákat, amihez mi felszolgáltunk egy-egy tál saját kerti (és piaci) zöldséget.
Reméljük, hogy mindenki tartalmas időt töltött velünk a 11 alkalom során, és hogy az elindított iskolakerti gondolat csírája szépen növekedik majd a város szövetében…




 
A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.